Världens bästa designer

Design är som du har förstått något som vi alla relaterar till och kan peka ut. Men det kan däremot vara svårt att beskriva exakt vad design är utan att ge några exempel. Det närmsta vi kommer är nog att design är brytpunkten eller gränslandet mellan konst och funktionalitet. Att säga exakt när dessa två områden smälte samman till det vi idag kallar design är också svårt att säga, men oftast brukar vi säga att man studiet av design började i början av förra seklet. Denna lista innefattar därför 1900-talets bästa designer.

  1. Alvar Aalto – Denne finländare började sin bana under 1920-talet och fortsatte sitt skapande ända fram till sin död 1978. Aaltos produktion var mycket bred och spände över områden från arkitektur till möbler och glas. Ett av hans mest kända föremål är Aalto-vasen, en genomskinlig vas som är formad som en sjö.
  2. Arne Jacobsen – Denne dask var samtida med Aalto och under sin levnad minst lika framgångsrik och uppskattad. Arne Jacobsen producerade designade föremål inom flera områden men aldrig inne på arkitekturens område. Han är än idag mycket känd för sin vackra och bekväma köksstol Myran. Hans uppsättning av matbestick från 50-talet syns i Stanley Kubricks 2001: Ett rymdäventyr.
  3. Bruno Mathsson – Han är förmodligen en av våra mest uppskattade svenska designer, både på hemmaplan och ute i världen. Bruno Mathsson har kommit att bli synonym med funktionalismen som var och är så populär i Sverige. Under 50- och 60-talen skapade Mathsson flera möbler som skulle bli klassiker för svenskarna, och bland dessa kan nämnas bordet Superellips. Hans produktion innefattar mestadels möbler och flertalet av dessa tillverkas på licens än idag.