Populär design

Endast med utgångspunkt från försäljningssiffror så är det mycket svårt att sammanställa en lista över de mest uppskattade föremålen i världen. Antalet exemplar som säljs av en viss produkt hänger nämligen på andra viktiga saker som till exempel pris. Men om man också lägger till i vilken utsträckning ett visst föremål är kopierat, så får vi här en mer rättvisande lista.

  1. Barcelonastolen – 1929 hölls världsutställningen i den spanska staden Barcelona. Värdlandet beställde en rad produkter av olika internationella designstjärnor med den enda instruktionen att inspireras av staden Barcelona. En av möblerna som beställdes var en mycket välbekant stol från den tyske arkitekten och designern Ludwig Mies van der Rohe. Den stol som han levererade hade en bärande struktur av stål och sitt- och ryggdyna av stoppat läder. Stolen blev en omedelbar succé (tillsammans med tillhörande fotpall) och har varit en storsäljare utan avbrott sedan dess. Stolen tillverkas ännu på licens, men antalet kopior av denna ikon överskrider med lätthet antalet original.
  2. Rolex – Sett till ett helt företags produktion så är Rolex klockor världens mest kopierade accessoar. Kopiornas förekomst, eller piratkopieringens utbredning, nådde sin kulmen under 1980-talet. Anledningen är att vid den tiden hade väldigt få människor sett en äkta Rolex i verkligheten och man hade därför svårt att avslöja en bluff.
  3. Handväska Louis Vuitton – Det franska lyxföretaget är sedan snart 50 år världens främsta tillverkare av dyra och eftertraktade väskor. Den som vill köpa en viss väska från företaget får ofta skriva upp sig på en väntalista, och sedan snällt vänta i flera månader innan väskan levereras. På detta sätt har företaget trissat upp intresset oerhört för sina produkter. Väskornas tyg och spännen bär företagets logotyp, vilken ofta kopieras av andra tillverkare.