Introduktion

Inredning och design är något vi lever med och rör oss bland varje dag i våra liv. Alla våra mest bekanta miljöer från hemmet, via tunnelbanans perrong till arbetets kontorslandskap är skapat och inrett med en tanke bakom, och därmed fylld av design. Bra design kan ibland beskrivas som något som vi inte lägger märke till. Den ergonomiska stolen på jobbet tänker vi inte på eftersom den är perfekt anpassad efter våra kroppar. Det gamla skåpet i teak som står i hörnet av vardagsrummet fyller sin funktion genom att svälja det mesta av saker du inte vill ha liggandes framme, men i övrigt är det oansenligt.

Detta är vad som utmärker design, alltså att den är anpassad efter oss och inte gör något väsen av sig. I kontrast så kan dålig design vara det som vi lägger märke till genom att stolen gör ont under oss eller skåpets dörrar låter högt när de stängs.

Förutom dessa två typer av design, så återstår naturligtvis det som vi menar när vi säger bra design. Här räknar vi in alla föremål, vanligtvis bruksföremål, som förutom sin uppenbara funktion, också har ett utseende som gör att vi kan uppskatta dessa föremål precis som de är.

Här ska vi bekanta oss lite närmre med olika typer av design.