Formex

I januari varje år så anordnas på Stockholmsmässan den designutställning som heter Formex. Temat är varje år vårens trender och vad som är på väg att bli inne, och mässan välkomnar alla utställare som verkar inom områden inredning, möbler eller bruksföremål. Formex lockar varje år tiotusentals besökare under den vecka som utställningen pågår och inför nästa års mässa så har man nyligen meddelat att antalet utställare är mer än 850 stycken, vilket är rekord.

Besökare kommer få möjlighet att se vad svenska och nordiska designer just nu tror är det vi kommer tycka om nästa år. Deras olika tolkningar presenteras i form av montrar och mindre salar uppdelade efter område. Dessa områden är smak, trädgård, kök, nordiskt, papper och inredning. Varje område har underkategorier och många produkter och designer är dessutom överskridande de olika gränserna. Utställare som anmäler sig till att visa sina saker på denna mässa placeras inom ett område utifrån vad majoriteten av deras produkter kan klassas som. Det är därför verkligen att rekommendera besökare att gå igenom hela den enorma mässan, eftersom man annars riskerar att missa saker man är intresserad av.

I anslutning till de stora visningssalarna på mässan så hålls också en rad föredrag inom ämnen som design, konst och formgivning. Programmet för denna serie av föreläsningar är redan mycket digert, men nya ämnen och föreläsare kommer till hela tiden. För de flesta föreläsningar är inträdet gratis (eller ingår i inträdet på själva mässan) men eftersom dessa är omåttligt populära så måste man alltid anmäla sig i förväg, och detta innebär flera dagar innan för att vara garanterad åhörarplats.

I övrigt delar man också ut pris till årets svenska designer och till årets nykomling inom design och formgivning.