Allt ska bort!

Röhsska museet är Sveriges enda museum som är helt tillägnat design, industridesign och inredning. Museet startades för nästan 100 år sedan år 1916 och kallades från början för konstslöjdsmuseum. Museets moderna namn kommer från två bröder, Wilhelm och August Röhss, som båda donerade stora summor pengar till museet.

Röhsska museet har låtit den svenska modeskaparen Ann-Sofie Back arrangera en egen utställning i museets lokaler. Under det egna klädmärket BACK så har modeskaparen under mer än tio år varit ett världsnamn inom modeindustrin och under förra året tilldelades hon Röhsska museets egna designpris. Priset ger mottagaren en miljon kronor och dessutom får man möjlighet att arrangera en utställning hos museet.

Ann-Sofie Back har valt inte bara ställa ut kläder som hon skapat, utan även passat på att utforska andra områden inom design. Övriga produkter som hon skapat just för utställningen på Röhsska har på ett eller annat sätt anknytning till den tidigare produktionen, men föremålen är minst sagt varierande i sitt utförande och utseende.

Som exempel kan nämnas en kondomförpackning med texten Fuck Back och vattenflaskor med texten Backqua. Den lekfullhet och uppfinningsrikedom med ord som Ann-Sofie Back gärna använder för att uttrycka sig och ge sina verk personlighet har blivit mycket uppskattade av hennes kunder och fans genom åren. Kläder av märket BACK har burits av världskändisar som till exempel Lady Gaga och Rihanna, för att bara nämna två stycken. Men listan är lång, och med den kreativitet och produktivitet som modeskaparen visat prov på så förväntas den i framtiden bara bli längre.

Allt som visas är, precis som namnet antyder, till salu. Men samtliga delar av utställningen är tillgängliga endast under tiden som utställningen pågår (fram till den 5 januari) och kommer därefter aldrig produceras eller säljas igen.